Hallo, wie schön, dich zu sehen! Ich freue mich, dass du meine Einladung so kurzfristig angenommen hast. Dieses herrliche Wetter -eigentlich ist es ja mehr wie im Hochsommer!- verführt gerade zum Gartengenuss. Nachmittags ist es in Pompeji jetzt schön sonnig…komm mit, ich habe schon alles vorbereitet!

Hi, how nice to see you! I’m delighted that you accepted my spontaneous invitation. This wonderful weather -it’s really more like summer!- is so tempting…I could stay in the garden all day. Pompeii gets this gorgeous low autumn sun at this time of the year…come along then, everything’s ready!

Ah, du hast meine Nerine entdeckt – naja, sie sind ja auch kaum zu übersehen! Ein echter Hingucker im Herbst.

Ah, you’ve spotted the Nerine – guess it’s impossible not to notice them! They’re such a sight in autumn.

_MG_8304-0362Schau, wie hübsch sich das Laub von Stachyurus praecox verfärbt! All die Blütenknospen…da bekomme ich schon wieder Frühlingsgefühle.

Look, how the leaves of Stachyurus praecox  turn yellow and red! All the flower buds…I’m already dreaming of spring.

_MG_8418-0364Da drüben ist ein Zitronenfalter! Look a brimstone butterfly!

Pale clouded yellow butterflyIn der Zwischenzeit habe ich in Pompeji weitergepflanzt…eine Welle aus Persicaria und Muhlenbergia capillaris soll sich hier einmal ausbreiten. Zudem habe ich Storchschnabel, Farne und viele Blumenzwiebel gesetzt. Die mehrstämmige Linde ist sehr schön – alle unteren Zweige habe ich entfernt und finde, der Stamm kommt so prima zur Geltung.

I’ve since continued to plant in Pompeii…one day there’ll be a big wave of Persicaria and Muhlenbergia capillaris. I also added cranesbill, fern and lots of bulbs. The multi-stemmed lime tree is very beautiful – I removed all the lower branches and think the stems look so much better now.

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Ja, die Rispenhortensie (Hydrangea paniculata „Sundae Fraise“) hat sich gut gemacht.

Yes, Hydrangea paniculata „Sundae Fraise“ has come on nicely.

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Weisst du, Pompeji hat sich zu einem meiner Lieblingsplätze gemausert. Es ist irgendwie weg vom Schuss und hat eine ganz eigentümliche, ruhige Atmosphäre, die einen (fast) alles vergessen lässt. In der Liege kann man träumen, den Vögeln und Eichhörnchen in der Linde oder in den Eichen zusehen…purer Genuss!

You know Pompeii has really become one of my favourite spots in the garden. It’s somehow away from it all and has its own, very special atmosphere that lets you leave the world behind. The lounger is the perfect place to dream, watch the birds and squirrels in the lime tree or in the oaks…pure bliss!

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Endlich! Tee und Brombeermuffins…lecker 🙂

Hmmm, tea and blackberry muffins…yummie 🙂

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Das tat gut! Klar kannst du das Rezept haben. Ist schnell gemacht und ideal für einen Gartenplausch. Es war schön, dich zu sehen, mit dir über das Leben, Pflanzen und Gärten zu philosophieren. Das müssen wir unbedingt bald einmal wieder machen. Mach’s gut!

That was such a pleasant afternoon. Sure you can have the receipe. It’s quick and ideal for such an occasion. It was good to see you and philosophize about life, plants and gardens. We must get together again soon. Take care!

Brombeermuffins

Man braucht:

125g Margarine

100g Zucker

1 Tüte Vanillezucker

1 Prise Salz

2 Eier

250g Mehl

1/2 Tüte Backpulver

3 EL kalter Schwarztee

2 EL Rum (Strohrum)

200g Brombeeren

So wird’s gemacht: Margarine, Zucker und Salz cremig rühren. Eier hinzufügen. Mehl und Backpulver gut mischen und mit Tee und Rum unter den Teig geben. Brombeeren vorsichtig unterheben. In Muffinförmchen füllen und im vorgeheizten Ofen bei 200°C ca. 15-20 Min. goldbraun backen.

Blackberry muffins

You’ll need:

125g margarine

100g sugar

1 sachet vanilla sugar

1 pinch of salt

2 eggs

250g white flour

1/2 sachet baking powder

3 tablespoons cold black tea

2 tablespoons rum

200g blackberries

That’s how to do it: Mix margarine, sugar and salt until fluffy. Add eggs. Mix flour and baking powder and add with tea and rum to the mixture. Gently fold in blackberries. Fill into muffin tray and bake for 15-20 min. at 200°C in a preheated oven.

 

 

44 thoughts

  1. So schöööön…immer wieder. Und ich glaub das Rezept muss ich auch mal ausprobieren…aber das wird bei uns drinnen verspeist denn bei Regen und unter 10º C ist es draußen viel zu ungemütlich. Liebe Grüße aus Schweden!
    Claudia

  2. Thanks for the tea and delicious muffin Annette. 😉 I enjoyed the tour of Pompeii and sitting looking at all your lovely flowers and foliage. The hydrangea is especially pretty. Hope you get a bit more lovely autumn sunshine… it’s starting to cool down a bit here this week.

  3. Wann bitte geht der nächste Flieger, Annette? Danke für die Einladung, angenommen und Brombeermuffins mag ich auch. Pompeii ist wirklich ein besonderes Fleckchen. Viel Freude beim genießen, liebe Grüße Marlies

  4. We too look set for cooler (read ‚chillier‘) days after spells of sunshine last week. I really enjoyed your chatty and welcoming post, Annette, and the muffins. So glad that Pompeii is meeting your expectations….

  5. Thanks for the invitation – it was a pleasure to join you Annette.
    Loving the persicaria and Muhlenbergia, what a sight that’s going to be in future years. Persicaria is one of my favourite plants in the garden as it gives interest for months.
    Our weather has turned today and has been decidedly cold today. Long may your weather be to your suiting, which will of course mean you have to spend more time in Pompeii – what a bother that will be…..not! 🙂

  6. I enjoyed your tour Annette. The glass sided summerhouse is beautiful, it must be wonderful to be able to see the view all around, and what a fab place to have afternoon tea.

  7. I so enjoyed the virtual tour, Annette. I wish it could have been real so that I could see everything and taste your lovely muffins.
    I love the effect of the Muhlenbergia with the Persicaria, it is dreamy, I might just copy that next year.

  8. Ah, liebe Annette – welch ein Augenschmaus am Freitagmorgen!!! Die Blumen, die Mood-Fotos, einfach alles phantastisch. Deine Einladung würde ich gern umgehend annehmen. Inklusibe Blaubeermuffins, versteht sich 😉

    Liebe Grüße
    Jana

  9. Haha, I may be a little late but the tea and muffins were exceptional 🙂
    Pompeii is looking wonderful! You are lucky to live so far away. Were you closer there could likely be uncomfortable moments when you find me napping in the gazebo hours after you thought I had already left! I’m glad you’re enjoying the area now. I’m a bit envious of those fantastic stones!

  10. Oh thanks for your kind invitation Annette. Hope that I’m not too late to partake. Tea in Pompeii sounds like paradise, even if all those yummy looking muffins have already been eaten.

  11. Thanks for the tour. Reading the comments above it is clear to see that we would all be over for some of that tea and muffins. I especially love your jars of dried seed heads, looks like a magazine shoot.

  12. Yes – and if we all really came you might have to make a few more muffins! Glad I stopped by tonight to be reminded of the lovely October weather. Pompeii really does look like just the right spot for tea and muffins – love your planting and have never seen a multi-stemmed lime! What an interesting idea.

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